ruslands bakker

Den første gang jeg besøgte “Rusland” og Rudolph Tegner var i 1987. Stierne fra Dronningmølle station til Ruslands bakker var smalle og overgroede og regnen silede ned over både mig og den lille grønne fløjls barnevogn, hvor min søn lå. Det var midt om sommeren, jeg kom fra Helsingør og havde glemt at tage vejrguderne i ed.

Siden har dette sted hørt sammen med mig på samme måde som botanisk have i København, forstbotanisk have i Århus og Issehoved og Nordby bakker på Samsø.

For Rudolph Tegner, billedhugger og arkitekt 1873-1950, var det også kærlighed ved første blik.

I sommeren 1916 cyklede vi lange Ture i Nordsjælland og kom en Dag over Gærder og Moser til et enormt Højdedrag. Midt i det smilende, sommerlige Danmark laa det som et barsk Sibirien… Dette var Stedet… Denne Høj stod i mystisk Pagt med mit Sind.” (skriver Rudolph Tegner i bogen Mod lyset.)

Tegner havde i længere tid ønsket at bygge et museum til sine værker, og havde endelig fundet det perfekte sted. Allerede samme dag købte han den første af ialt 34 tønder land og og gik herefter i gang med at opstille nogle af sine store bonzeskulpturer i det bakkede landskab. Der skulle gå 20 år, før museet, som han selv tegnede, blev bygget; en stort dimensioneret grå firkantet betonform med et lille indgangsparti og en ottekantet indre kerne, der strømmer med lys ovenfra. En spændende kontrast til landskabet, som bærer det med ynde.

Jeg er vild med, at han gjorde det. Rudolph Tegner. Realiserede sin drøm på denne exceptionelle måde. Tilførte dette “højdedrag” af sjælden natur hele sit livs store kunstnerværk og lod det assimilere med naturen på den mest følsomme måde. Det er stadig naturen, der bærer “Ruslands bakker”, den kraftfulde og mystiske energi på samme tid mild og stille. Men mellem lyngen og enebærrene, den store himmel, de spredte egetræer og fyr, og med den store “eventyr” skov som baggrund og udsigt til havet og Sverige, står de der – “Kvinden” “Toner” “Kærlighedens Mysterium” 14 store generøse statuer – som var de groet op af jorden ligesom alt det andet. Som et tegn på at vi godt kan. Være med til at holde balancen samtidig med at vi udtrykker os, bygger og opfinder.

Det er i hvert fald sådan jeg tænker i dag, hvor jeg for gud ved hvilken gang bevæger mine fødder hen over Ruslands bakker.

 

http://www.rudolphtegner.dk/

 

SOULBOOK

.

.

.

.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s