middle east peace orchestra

 

jeg ved en lærkerede  …

 

Det er Henrik Chaim Goldschmidt – dansk jøde, verdensberømt klezmer-oboist og stifter af The Middle East Peace Orchestra – der synger … Koncerten er i gang! Da vi når til “de to gamle lærker de flyver tæt omkring” overtager Fatma Zidan – orkestrets herboende ægyptiske sangerinde. Først kan jeg ikke høre det, at hun synger på dansk. Men det gør hun, selvom hele hendes lyd og musikken er umiskendelig mellemøstlig. Det sidste vers synger de sammen:

For ræven han vil bide og drengen samle bær,

men ingen skal få vide hvor lærkereden er.

På den store scene i Henning Larsens nye Operahus midt i SAUL OG DAVID kulisserne sidder 7 musikere. Udover Henrik Goldschmidt og Fatma Zidan er det den svenske sangerinde Idil Alpsoy med rødder både i Ungarn og Tyrkiet, palæstinenseren Bilal Irshed på oud, svenske Tobias Allvin på guitar, danske Anders Singh Vesterdahl på akkordeon og danske Lars Bo Kujahn på arabisk slagtøj. Orkestret er blevet indbudt til at lave en mini koncert som en musikalsk kommentar til Carl Nielsens opera.

Jeg har inviteret min datter. Vi starter med at spise i foyeren med udsigt over vandet til Amalienborg og solen der står lavt ind gennem den store vinduesfacade og får Olafur Eliassons enorme lamper/kunstinstallation (foto ovenfor) til at vise sig fra sin mest spektakulære side. Vi glæder os, da vi rejser os og finder vores pladser på første række på balkonen. Salen er overhovedet ikke fyldt. Men det bliver den, da disse fantastiske musikere indtager den. De spiller røven ud af bukserne (pardon my french) og løfter energien inde i os med deres rytmiske virtuositet, personlighed og varme lyd. Og det selvom flere af numrene er båret af både melankoli og dyb længsel. Udover Carl Nielsens lille fine lærkerede, giver de deres mellemøstlige bud på flere andre og især “Sænk kun dit hoved du blomst” er så smuk så smuk. De slutter af med et ekstranummer, som jeg desværre ikke kan huske titlen på, men det er en overdådig (arabisk) sang skrevet til en stor ægyptisk sangerinde, som Fatma Zidan synger så man bare ønsker, hun aldrig vil holde op.

Det var en både smuk og rørende aften på “teaterøen” i København.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s